30 Mart 2011 Çarşamba

Sinema ve Aşk

Genç kadın ve genç adam ilk buluşmalarında -çoğunlukla olduğu gibi- başbaşa yemek yiyip sinemaya gitmişlerdi. Sinemadan sonra el ele tutuşup ağaçlıklı yollarda uzun bir yürüyüş yaptılar. Filmler her zaman iyi olmasa da sinemanın başlı başına bir sevgi olduğundan söz ettiler. Örneğin bugün izledikleri film pek öyle ahım şahım bir şey değildi ama, gene de memnundular. Bu konuda söze başlarken adamın niyeti bu değildi gerçi, ama konuşmanın bir yerinde şairane bir yürekle söyledikleri genç kadın için ciddi bir uyarı yerine geçti.

"Sinema neden aşk haline gelir biliyor musun?" dedi adam, "Çünkü o da tıpkı aşk gibi, insan gözünün bir aldanışı üzerine kurulmuştur. Hayal olduğunu bildiğin perdeye inanırsın bütün kalbinle... İnsan öncelikle bir aldanışa aşık olur, sonra o aldanıştan bir hakikat yapmaya çalışır hayatına... Bazı filmler çabuk biter."

Bir kitapta okuduğunda güzel, anlamlı bulabileceği hatta altını çizmek isteyeceği bu sözler, yeni başlamakta olan bu ilişkinin yürümeyeceğini-pek erken yahut tam vaktinde-söylemişti genç kadına. Bu kadar farkında olanın aldanmsı uzun sürmezdi. Film çabuk biter, ışılar erken yanardı.

Murathan Mungan, Kibrit Çöpleri

7 yorum:

  1. etkileyici gelmişti bu bana...

    bir de düşünmüştüm
    hani fotoğrafa çok sardık ya
    ve fotoğraf farkındalığı normalin 3-5 katı artırıyor ya
    iyi mi yapıyoruz ki acaba diye..
    en azından bekar olanlarımız
    hani benden aşk geçmiş ola da(yani umarım, yani inşallahh.. ayyy nesse bahar bahar susmalı, bu sular tehlikeli olmaya başladı denizden -derindeniz-den güneşe çıkıyorum ben -yazgüneşi-ne :))))
    öptüm bin kere

    YanıtlaSil
  2. "büyük lokma ye büyük konuşma" demiş atalarımız ama neyse, ben de susayım....aşk da meşk de.....onu isteyenlere gelsin mi desem, ne desem bilemedim.... hayırlısı olsun o zaman Yazgüneşim, sıcacığım =P

    YanıtlaSil
  3. geldi bahar ayları gevşedi gönül yayları diye konuya bugün öğrenmiş bulunduğum sözle dalış yapayım mı :)))m mungan saplantım baki, ve yanlış anımsamıyorsam ben de kitabı tanıtırken bu öyküsünden alntı yapmıştım, çünkü çok sevmiştim. balığım da sevmiş ne güzel :) aldanışlar demişken yazar, aldanırım ben sana desin mi bize yaşar :P bazen aldanmak güzelse de erken ayılmak yeğdir. sevgiyle canım ....

    YanıtlaSil
  4. dal nil'im, dal. dal da nasıl istersen, nasıl dersen öyle dal. bu bahar ayları bizi mahvedecekmiş gibi bir his var içimde yalnız. hayırlara vesile olur inşallah diyeyim. çok öpeyim. güzel bir hafta sonu geçirmeni dileyeyim. sevgiler benden de...

    YanıtlaSil
  5. etkileyici... uzun uzun düşünesim geldi cümlelerin üzerinde. murathan mungan bu aralar favoriler arasında hep belli ki. yakın zamanda ben de okumalıyım:)

    YanıtlaSil
  6. Sen mutlaka okumalısın, kaçırmamalısın Elif'çim. =)

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil