Sarıkamış
Kayakla ilgim olmadığı için Kars'a gitmeyi hep çok istesem de, Sarıkamış aklımın ucundan geçmezdi. Ta ki, Katerina'nın Av Köşkü'ne evsahipliği yaptığını öğreninceye kadar. Köşk'ü görmek istiyordum. Sarıkamış'la ilgili incelemelerimde, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonucunda, 40 yıl Rus işgali altında kalan Sarıkamış'ın, Rus ordusu tarafından kışla ve garnizon olarak kullanılan, Rus mimarisinin özelliklerini yansıtan binalara dolu olduğunu öğrendim. Savaştan hoşlanmadığım için, "askeri binalardan banane" havası içindeydim.
Derken, yolumuz Kars'a ve Sarıkamış'a düştü. Katerina'nın daha doğrusu Çar'ın Köşkü'nü gezdikten sonra, minibüsümüzle Kayak Merkezi'ne giderken, ilçenin içinde gördüğümüz binalar, binaların mimarisi, planları, yerleşimleri beni benden aldı. Sarıkamış programımız Köşk ve Kayak Merkezi'nden oluştuğu için, ilçenin merkezini gezememiştik ama, bu demek oluyordu ki, Sarıkamış'a bir kez de bunun için gelinecekti.
Foto: Ayşe Keskalan |
Kayak yapma niyetinde değildi kimse. Telesiyeje binip, Ankara'ya bir türlü yağmayan kar özlemimizi giderecek, manzaranın tadına varacaktık. Bir de, dünyada Alplerin dışında sadece bu bölgede görülen iri taneli kristal karları görecektik. Öyle de yaptık.
Telesiyejlere 3'erli 4'li gruplar halinde oturduk. Zirveye çıkıncaya kadar, hani ne derler, "çocuklar gibi şendik" :)
Foto: Ayşe Keskalan |
Her gittiğimiz yerde ısrarla söylediğimiz, grubumuzla yani KHBAG'la özdeşleşmiş şarkılarımızı avaz avaz söyledik. (Aaaa, KHBAG'dan söz etmedim değil mi size ? Yazıklar olsun bana. Neyse o zaman, bundan sonraki ilk yazım da KHBAG hakkında olsun :P )
Zirvede sahlep içtik. Manzarayı gönlümüze, beynimize kaydettik. Yanımızda olamayan KHBAG'lıların kulaklarını çınlattık.
Pistlerde kuğu gibi süzülen kayakçıları görüp, kayağa başlama kararı aldık =D Sarıkamış'tan mutlu, mesut ayrıldık.
Fotoğraflar: Ayşe Keskalan izinsiz kullanmayın, tamam mı :) |
DİPNOT:
(Sarıkamış hakkında Serhat Kalkınma Ajansı'nın hazırladığı broşürden alınma bilgiler. Meraklısına.)
"2634 metrelik Bayraktepe'nin yamaçlarına konumlanan Sarıkamış Kayak Merkezi, uzun pisti, nitelikli konaklama tesisleri, çığ tehlikesini önleyen doğal sarıçam ormanları ve Alplerin dışında sadece bu bölgede görülen iri taneli kristal kar kalitesiyle kayak severlere hizmet veriyor. Yılın büyük bir bölümü güneşli geçmesine rağmen, kar ilk yağdığı günkü özelliğini kaybetmiyor. 15 Kasım-15 Nisan arasında yaklaşık bir metre karla kaplı alanlarda Alp disiplini ve Kuzey disiplini kayak yapılabildiği gibi, tur kayağı ve kızaklı geziler için de parkurlar bulunuyor. Ayrıca, Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından tescillenen 5 km.lik bir 'cross country' pisti var.
Bayraktepe'deki kayak alanları 2200 metrelerden 2900'lere yükselen bir platoda yer alıyor. Yeni açılan iki pistle birlikte sayısı dokuza ulaşan pistlerin toplam uzunluğu 25km. Pistlere ulaşım saatte 2400 kişi taşıma kapasiteli telesiyejlerle sağlanıyor. "
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder